The best bookmaker bet365

Дървен материал от www.emsien3.com

СОЛАРНИ СИСТЕМИ

Соларните колектори Bosch се отличават с дълъг експлоатационен период и висока ефективност.

Уловете ефективно слънчевите лъчи със соларен колектор Bosch и използвайте енергията им интелигентно. Дали за инсталация за подгряване на битовата вода или в система с подпомагане на отоплението – тук ще намерите оптималния колектор за Вашите лични изисквания.

Спечелите двойно: с високата ефективност и новите специални цени на слънчеви колектори Bosch!

 

10 факта за соларните инсталации

За 20 минути слънчевото лъчение, попадащо на Земята носи толкова енергия, колкото консумираната от цялото човечество за 1 година! Да съумеем да оползотворяваме неизчерпаемата енергия, предоставяна от слънцето, е голямото предизвикателство на този век. За това соларните инсталации за подгряване на битова вода се радват на постоянно нарастващ интерес. Тъй като те все още нова и не достатъчно позната тема, сме събрали 10 информации, който вероятно ще бъдат полезни за повечето от Вас.

1. Има два вида слънчеви колектори – плоски селективни и вакуумно-тръбни,

като всеки от тях има своите предимства. Оценяването на двата типа колектори при работа в реални условия показва, че има голяма разлика в сравнение с тестовете в лаборатория. Съгласно проведено сравнително изследване на Ingolstadt University през зимния период плоските колектори са на едно ниво с вакуум-тръбните, а през някои дни дори са по-ефективни. Причината е в много добрата вакуумна изолация от околната среда, т.е. вакуумно-тръбните колектори остават покрити със скреж или сняг през деня и не може да работи дълго време. Това е изненадващо, особено спрямо теоретичните лабораторни данни за ефективността на вакуумно-тръбните колектори, които сочат по-висока мощност от плоските селективни. Като сравнение, при такива метрологични условия плоските колектори работят цял ден и осигуряват достатъчно топлина. Все пак изследването потвърждава, че вакуумно-тръбните колектори реализират по-голямо производство през есента и пролетта, в сравнение с плоските колектори. По отношение на механични въздействия, като например градушки, генерално плоските селективни колектори са много по-устойчиви заради структурираното предпазно стъкло.


2. Ако до момента старият бойлер е бил загряван от електричество, газ, нафта или твърдо гориво, то соларният бойлер да бъде с по-голям обем.

Така в слънчеви дни е на разположение огромен потенциал за усвояване на слънчева енергия, ключово за бързото изплащане на инвестицията, а в облачно и студено време, когато соларния добив е по-нисък, остава на разположение достатъчно количество топла вода за подсигуряване на комфорта. За стандарт са се наложили устойчивите на налягане емайлирани стоманени бойлери с магнезиев анод за защита от корозия. Точният му размер зависи от броя на жителите и дневната консумация на топла вода на човек от домакинството, съответно от вида на ползване на сградата на база прогнозни стойности.


3. Основният параметър за сравняване на соларните колектори е тяхната мощност.

Тя се измерва във W (ват) и може да бъде открита в сертификата Solarkeymark. Това е единна маркировка за сертифициране на термални соларни колектори, която удостоверява съответствието на даден продукт с европейските стандарти и дава обективно сравнение чрез заложените в него технически данни. Можете да изискате сертификата Solarkeymark от Вашия инсталатор или да го свалите от www.solarkeymark.org


4. Соларните колектори работят целогодишно.

Добрите колектори преобразуват в топлина не само директното слънчево греене, но използват и дифузни лъчения. Така например през облачни дни колектор Bosch улавя до 300 W/m2 предимно чрез дифузна светлина, а в слънчеви дни уловената мощност е до 1000 W/m2. Тъй като през зимата събраната енергия не е достатъчна за пълното осигуряване с топла вода, всяка соларна система се нуждае от конвенционален източник на енергия, например електрически нагревател или котел. 

 


5. Цената на основните енергоносители нараства ежегодно в Европейския Съюз и България средно с 5% според Евростат (2011 – 2013).

Използването на фосилните и ядрени суровини въглища, нефт, природен газ и уран расте все повече, тъй като трябва да покрива увеличаващата се потребност от енергия на планетата. Тази тенденция, в комбинация с ограничеността на ресурсите, неизменно ще доведе до дефицит в енергоснабдяването. За загряване на битова вода се използва средно една четвърт от използваната в българските домакинства енергия. Повече от половината от ползваната топла вода е необходима в банята, една трета е за пералнята, а останалата част - в кухнята. Инсталирането на енергийно ефективно решение за подгряване на битовата вода, като например соларна система, ще реализира реална икономия от сметките за енергия и ще ви направи по-независими от растящите й цени.


6. Соларната енергия в бита може да служи както за подгряване на топла вода, така и при добавяне на допълнителни колектори за подпомагане на отоплението или подгряване на вода в басейн.

Инвестицията в система за подпомагане на отоплението пести до 30 – 40% от разходите за отопление. Особено рентабилно е изграждането на комбинирана инсталация, която през зимата подпомага отоплителната система, а през лятото подгрява водата в басейн, тъй като инсталираната колекторна площ се използва оптимално през цялата година.

 


7. Управлението на соларната инсталация трябва да е задължително с модулация.

С нея то променя оборотите на циркулационната помпа от 30 до 100% спрямо текущата температурна разлика бойлер – колектор и така увеличава чувствително соларния добив, тъй като осигурява нейната непрекъсна работа на инсталацията, дори и при слабо слънцегреене. Ценовата разлика в такова инверторно управление в сравнение с On/Off-управление се изплаща за по-малко от година.


8. Липсата на консумация на топла вода по време на лятната отпуска не е проблем за соларната инсталация.

Необходимо е тя да е снабдена с фабрична помпена група и разширителен съд, защото именно в такива моменти те поемат високото налягане в системата, породено от липсата на консумация, без загуба на соларна течност. Именно за това производители като Bosch са разработили пакетни решения, предварително оразмерени спрямо очакваното слънцегреене. Освен от намалената пакетна цена клиентите печелят от сигурността и надеждността на такова решение.


9. Срокът на откупуване на правилно оразмерена соларна инсталация може да достигне 3 – 8 години.

Това зависи от консумацията на топла вода, както и от цената на горивото, което пестим.


10. Изборът на соларни колектори трябва да се прави с оглед на тяхната ефективност,

защото добрите колектори усвояват повече енергия на единица площ. Това е особено важно при ограничено пространство за монтаж, както и при покривни конструкции, за които се цели по-малко натоварване, тъй като за единица обем топла вода е необходимо да се монтират по-малко колектори.


 

Соларни пакети

Соларните системи се радват на постоянно нарастващ интерес, тъй като са най-интелигентното и ефикасно решение за произвеждане на топлина. Оптимално оразмерената система пести голяма част от разходите за енергия и по този начин вложената инвестиция се връща само за няколко години. Използването на компоненти с най-високо немско качество от Bosch гарантира дълъг експлоатационен период на съоръжението и висока рентабилност.

Избор на система
Върху рентабилността на соларната система влияе и обемът на соларния бойлер. Капацитетът, който ще изберете, зависи от броя хора в домакинството, санитарното оборудване и от Вашите лични изисквания за комфорт на топла вода. Ако до момента старият бойлер е бил загряван от електричество, газ, нафта или твърдо гориво, то соларният бойлер е препоръчително да бъде с 1,5 – 2 кратно по-голям обем. Така при еднаква инвестиция в останалата част от инсталацията имате на разположение огромен потенциал за усвояване на слънчева енергия, а в облачно и студено време, когато соларният добив е по-нисък, остава достатъчно количество топла вода за подсигуряване на комфорта без доподгряване от основния топлоизтичник.

Плосък колектор Solar 4000 TF
 

Иновативните колектори Solar 4000 TF се отличават с висока рентабилност, лесeн монтаж и дълготрайност. Висококачественото изпълнение на рамката с изолация от стъклена вата, стоманена задна стена, покрита с алуминий-цинкова сплав и солидно предпазно стъкло, устойчиво на градушка, му придават стабилност и лекота.

 

Плосък колектор Solar 5000 TF

Предпазното соларно стъкло с дебелина 3,2 mm гарантира устойчивост на градушка и в комбинация с новия монолитен корпус от фибростъкло са в основата на сигурния, естетичен и олекотен монтаж върху покрива на Вашия дом. С модерния си пълноплощен абсорбер с PVD-покритие и увеличен брой тръби, Bosch Solar 5000TF улавя максимално енергията от слънцето – а Вие реализирате годишно до 70% икономия на разходите за подгряване на битовата вода.

 

Соларен колектор Solar 7000 TF
 
  

Високоселективното, синьо покритие на колектора Solar 7000 TF блести с изключителна мощност дори при неблагоприятно слънцегреене. Уникалната геометрия на медния абсорбер със синусоидалните си S-образни тръби гарантира оптимално топлопренасяне. Устойчивите връзки от благородна стомана и атрактивният дизайн допълват картината – колектор за най-високи изисквания. 

 

Вакуумно-тръбни колектори Solar 8000 TV
 
 

 

Мощен и с изключително изтънчен дизайн Вакуумно-тръбният колектор Solar 8000 TV предлага висока производителност, иновативна технология и изтънчен вид. Този колектор се отличава с изключително ниски топлинни загуби и е особено препоръчителен, ако искате да използвате слънчевата енергия както за затопляне на битова вода, така и за отопление. 

 www.bosch-thermotechnology.com/bg/bg/ocs/жилищен-сектор/соларни-колектори-758229-c/

 

Online bookmaker Romenia betwin365.webs.com